Informare privind derularea proiectului „Venus – Împreună pentru o viață în siguranță”

Proiect co-finanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN

Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020

Axa Prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei

Obiectiv Specific 4.4: Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice

Contract POCU: 465/4/4/128038

Titlu proiectului: „VENUS – ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!”

Informare privind proiectul “Venus- Impreuna pentru o viata in siguranță!”

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, implementează în calitate de partener local, începând din data de 04.03.2019, proiectul„VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”  465/4/4/128038. Solicitantul, în cadrul acestui proiect este Agenția Națională Pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, iar partenerii locali sunt 42 de instituții ale administrației locale (consilii județene prin direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului și consiliile locale prin  serviciile publice de asistență socială).

Proiectul,  în valoare totală de 51.080.375,72 lei,  este cofinantat din FSE, Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa Prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectiv Specific 4.4: Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice. Acesta are o durata de 48 de luni.

Proiectul “VENUS– Împreună pentru o viață în siguranță!” are ca obiectiv general îmbunătățirea și dezvoltarea măsurilor și serviciilor sociale în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice la nivel național prin crearea și dezvoltarea unei rețele naționale inovative integrate de locuințe protejate, grupuri de suport și consiliere vocațională în scopul implementării unui program național de protecție a victimelor violenței domestice și derularea unor campanii privind prevenirea și combaterea violenței domestice.

Proiectul, în ansamblul său, are ca și scop prevenirea și combaterea fenomenului violenței domestice, prin crearea și dezvoltarea unei REȚELE NAȚIONALE INOVATIVE INTEGRATE DE LOCUINȚE PROTEJATE pentru transferul la o viață independentă al victimelor violenței domestice și derularea unor campanii privind prevenirea și combaterea fenomenului violenţei domestice. În cadrul rețelei naționale inovative integrate de 42 de locuințe protejate (1 locuință la nivel de judeţ + municipiul Bucureşti) se vor furniza servicii integrate pentru persoanele beneficiare din cadrul locuințelor protejate, după caz: cazare temporară, servicii de consiliere psiho-socio-medicală, consiliere juridică, continuarea/reintegrarea în sistemul de educație, furnizarea de măsuri de ocupare, consiliere, formare, reinserție/ acompaniere socio-profesională în vederea inserției/reinserției socio-profesionale, măsuri de acompaniament etc., în concordanţă cu nevoile specifice ale victimelor violenței domestice.

Astfel, în acord cu obiectivul general al poiectului, la nivelul județului Ialomița va fi înființată o locuință protejată care va furniza servicii pentru un număr de 6 victime ale violenței domestice/an. De asemenea, la nivelul județului vor fi înființate servicii integrate complementare: grup de suport și cabinet de consiliere vocațională care vor furniza servicii atât pentru persoanele găzduite în locuința protejată, cât și pentru alte victime din comunitate. Grupul de suport  va avea ședințe săptămânale cu aproximativ 10 victime/ședință pentru o perioadă de 6 luni/grup. Cabinetul de consiliere  vocațională va organiza ședințe individuale cu minim 50 de beneficiari/an.

În vederea implementării activităților asumate prin Acordul de Parteneriat, DGASPC Ialomița are alocat un buget în valoare de 1.137.174,76 lei, contribuția proprie fiind în valoare de 22.743,50 lei.

Pentru informații suplimentare la nivelul județului Ialomița:

Coordonator local – Director general Paul Marcu

Tel. 0243206101; office@dpcialomita.ro; www.dpcialomita.ro