25 Noiembrie Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor

În anul 2000, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a stabilit prin Rezoluția nr. A/RES/54/134,  ca data de 25 Noiembrie să fie Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. Prin Rezoluția amintită, Adunarea Generală a Națiunilor Unite invită guvernele, agențiile Națiunilor Unite, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze evenimente în această zi pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor.

De asemenea,  începând cu anul 1991 a fost lansată campania internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor care marchează  seria celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului(adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

În acest context, pentru cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor, ANES va  organiza o serie de evenimente/activități circumscrise celor patru piloni ai Convenției de la Istanbul(cei 4 P), respectiv: Prevenirea violenței; Protecția victimelor; Pedepsirea agresorilor și adoptarea de Politici Publice, care vor putea fi urmărite pe site-ul ANES și pe facebook.

La data de 25.11.2019 – are loc  Lansarea Campaniei naționale de informare și conștientizare privind violența de gen,  care vizează promovarea numărului unic de urgență 112 și a liniei naționale telefonice gratuite pentru victimele violenței domestice cu număr unic – 0800 500 333(de la nivelul ANES) în cadrul proiectului “Effective Criminal Justice System Strategies and Practices to Combat Gender-based Violence in Eastern Europe”, finanțat de către OSCE și implementat de către IGPR în parteneriat cu ANES, Asociația ANAIS și Fundația Sensiblu (diseminarea afișelor/asigurarea publicității afișelor(5.000 de exemplare/pe țară) și a unui spot radio (site-ul OSCE, site-urile Poliției Naționale, site-ul ANES, site-urile ONG-urilor, instituții de profil, Facebook, Twitter și Instagram etc.,). Cel puțin 15.000 de participanți/potențiale victime vor beneficia de informare  cu privire la  posibilitățile de a raporta un caz de violență bazată pe gen.

Toate materialele  (pocket carduri, postere, TV spot, Radio spot, social media visual) pot fi vizualizate pe următorul link:  

https://we.tl/t-EbUbeBXqOZ